2 mei 2018

10 tips voor het uitzoeken van een Fietshelm

Als fietser blijf je altijd een zwakke weggebruiker, ook al fiets je ontzettend veilig. Voor racefietsers is dit, vanwege hun grotere snelheid, nog meer het geval.

 

1. Wat voor helm zet je op
Als je een nieuwe helm koopt van een gerenommeerd fietshelmen merk, dan mag je er van uit gaan dat je helm voldoet aan de kwaliteitsnormen. Gebruik je een fietshelm van iemand anders dan loop je een risico dat de helm niet geheel veilig meer is. Je weet namelijk nooit wat er met die helm is gebeurd. Een helm die al eens een hevige klap heeft gehad is hoogstwaarschijnlijk aangetast op z’n schokabsorptievermogen. Hierdoor is de helm niet meer veilig.

 

2. Zoek de juiste maat

Maten van helmen werken over het algemeen met de centimetermaat van de omtrek van uw hoofd. De meeste fietshelmen geven daarom een range aan van maten die passen bij de helm. Uw maat kunt u bepalen door 1cm boven de wenkbrauw uw hoofdomtrek te meten.

 

3. Een goede helm zit om uw hoofd, niet op uw hoofd

Kijk bij het passen van een helm in een spiegel. Of laat een ander beoordelen of de helm niet op uw hoofd ligt maar om uw hoofd ligt. Zeer goedkope helmen liggen vaak boven op uw hoofd.

 

4. De helm mag niet strak klemmen

Ondanks dat de helm natuurlijk goed op moet blijven zitten moet deze niet klemmen. Als deze te veel klemt kan irritatie ontstaan waardoor de kans groot is dat de helm weg wordt gelegd.

 

5. De helm moet lekker zitten

Natuurlijk moet het wennen als u na zoveel jaar ineens een helm draagt tijdens het fietsen. Toch moet de helm niet irriteren. Een goede helm voelt u niet tijdens het fietsen.

 

6. Let op voldoende luchtgaten in de helm

Veel lichaamswarmte gaat verloren via uw hoofd. Daarom is het belangrijk dat deze warme lucht kans heeft te ontsnappen. Als de helm de warmte wel vasthoudt, dan kan dit hoofdpijn veroorzaken. 

 

7. De helmriemen zitten om uw oren

De helm riemen moeten zo afgesteld worden, dat deze om uw oren heen vallen. Niet over uw oren heen.

 

8. Een goede helm is licht van gewicht

Het gewicht van de helm is ontzettend belangrijk. Een zware helm voelt u altijd tijdens het fietsen. Dit kan fietsplezier verminderen.

 

9. Bril ophouden tijdens het passen

Als u fietst met een bril op, dan raden wij aan deze mee te nemen tijdens het passen. Hierdoor ziet u hoeveel ruimte u over heeft tussen uw oren en de helm voor uw bril.  Op deze manier komt u niet later voor verrassingen te staan.

 

10. Goedkoop is niet altijd de juiste keus

Het komt nog regelmatig voor dan kopers van een fietshelm nog te vaak op korte termijn denken. “Ik heb voor de 11-stedentocht een helm nodig, dus hij moet niet te duur zijn want ik doe hem toch niet vaker op”. Een goedkope helm heeft vaak een verminderde kwaliteit en/of één van de bovengenoemde irritatiefactoren.  Als u iets meer geld uit geeft voor een goede helm zullen er minder snel irritaties ontstaan waardoor u de fietshelm minder snel aan de kant zult leggen. 


Agu Tesero Lichtgewicht, diverse kleuren.
Agu Tesero Lichtgewicht, diverse kleuren.